Hva er akrylmaling?
Akrylmaling er en hurtigtørkende maling som består av pigmenter og et bindemiddel av mikroskopiske akrylharpikspartikler i vann. Bindemiddel kan sammenlignes med en lim som holder fargepigmentene på plass.
Akrylmaling er hurtigtørkende. Det betyr at du kan male over maleriet etter veldig kort tid. Det spørs litt hvor tykt lag med maling du har på, men generelt kan man si at normale lag har en tørketid på ca. 30 minutter, mens tykkere lag tørker over noen timer.
Er akrylmaling vannfast?
Akrylmaling er vannløselig, men tørker vannfast. Dette betyr at så lenge malingen er våt så kan den blandes med vann og utstyret kan vaskes med vann. Men med en gang malingen har tørket er den vannfast.
Det eneste unntaket er akrylmaling som er spesiallaget for skoler og barn, som ikke alltid tørker vannfast for å enkelt kunne vaske av klær og små barnehender.
Er akrylmaling giftig eller helseskadelig?
Nei, akrylmaling er ikke giftig eller helseskadelig. Gjennom historien har det blitt brukt en rekke farlige pigmenter og tungmetaller i maling, men disse har blitt erstattet med moderne pigmenter som ikke er giftige eller helseskadelig. Selv om malingen ikke er farlig, bør du holde den unna små barn og dyr.
Fernisser, lakk og spraymaling som man bruker sammen med akrylmaling, kan være giftig eller helseskadelig om de ikke blir brukt på rett måte. Følg alltid fremgangsmåten som står på flasken.
Om du er usikker på om et produkt er giftig eller helseskadelig, så skal dette alltid være merket på produktet.
Slik kommer du i gang med akrylmaling
For å komme i gang med maling trenger du egentlig bare tre ting: maling, pensel og noe å male på! Trenger du inspirasjon til å starte ditt første bilde? Du kan finne mye inspirasjon på nettsteder som Pinterest, og Instagram.
Hvordan velger jeg maling?
Det finnes mange forskjellige typer og merker med akrylmaling. Noen typer passer bedre til nybegynnere enn andre, men du kan bruke den akrylmalingen du selv vil. Du kan også kombinere akrylmaling fra forskjellige merker, selv om noen typer akrylmaling kan være mer tyktflytende enn andre.
Vårt mest populære merke er Amsterdam.
Dette merket er kjent for sitt brede utvalg av farger og størrelser. Malingen er av høy kvalitet, og både kresne kunstnere og nybegynnere kan dra nytte av den. Amsterdam kommer i to serier: Standard-serien og Expert-serien. For en nybegynner passer Standard-serien veldig bra, siden denne har størst utvalg av farger, er rimeligere og kommer i både store og små tuber. Expert-serien er spesielt utviklet for kunstnere og de som ønsker mer tradisjonelle farger, men det er ingen ting som sier at en nybegynner ikke kan bruke maling fra denne serien.
Hvilke farger skal jeg velge?
Det kan være overveldende å velge farger. Til de som nettopp har startet å male, anbefaler vi ofte sett med flere farger. Våre mest populære sett er de som inneholder primærfarger. De tre primærfargene er rød, gul og blå. De kalles primærfarger, fordi de kan bli blandet for å lage alle de andre fargene. Primærfarger kan derimot ikke fremstilles ved å blande andre farger.
I tillegg trenger du sort og hvitt for å kunne blande seg til lysere eller mørkere fargenyanser. De fleste sett med primærfarger inneholder også tuber med svart og hvitt.
Utforsk vår guide for fargelære og dykk inn i en verden av kreative muligheter med farger!
Akrylmaling kommer i mange forskjellige størrelser og tuber. Noen syntes det kan være greit å starte med de minste tubene. Disse tubene kan være veldig kjekk når man utforsker og prøver forskjellige farger, men husk at om du ønsker å male på et lerret så kan du fort gå tom for maling i så små tuber. Det kan være greit å ha alle primærfargene i litt større tuber, som Amsterdam-tubene i 120ml.
Disse settene er perfekt til en nybegynner:
Pensler til akrylmaling
Du kan egentlig bruke hvilken som helst pensel til akrylmaling, men det er noen pensler som passer bedre enn andre. Ofte kan du se at pensler kommer med langt eller kort skaft. Det er vanligst å bruke pensler med langt skaft til akrylmaling. Dette er fordi man gjerne jobber på store overflater hvor man står litt unna bildet man maler. Med akrylmaling er det vanlig å male på lerret som man har stående på et staffeli og da er det greit å ha en pensel med langt skaft.
Busten eller hårene som penselen er laget av, er også med på å bestemme om penselen passer til akrylmaling. Busten på akrylpensler er ofte litt stiv, som er bedre egnet til tyktflytende maling. Disse penslene holder også bedre på formen over tid.
Ta vare på penslene dine
En pensel kan man bruke lenge om man tar godt vare på den!
Ikke la malingen tørke på penselen, og vask den godt etter bruk.
Ikke la penselen stå lenge i vann, da kan formen på busten bli ødelagt.
Glemte du å vaske penselen og nå er den stiv som en stokk? Da kan du prøve å bruke den til å lage spennende teksturer i maleriet!
Prøv en av disse penslene:
Mal med akrylmaling på lerret
Med akrylmaling er det mest vanlig å male på lerret. Lerret er en oppspent tekstilduk som er spesielt preparert for akryl- og/eller oljemaling.
For en nybegynner kan det være vanskelig å bestemme seg for størrelse og kvalitet på lerretet. Vi får ofte høre nybegynnere si at de ikke vil ha et så veldig stort lerret fordi de bare vil øve seg, men det er lurt å vurdere om du skal ha et litt større lerret slik at du har plass til å øve deg på de teknikkene du ønsker å bli god på. Om du for eksempel har lyst til å male et stort, abstrakt bilde som skal henge over sofaen i stuen, så er det nok lurere å øve på et stort lerret fremfor et lite lerret på 15×15 centimeter.
Og husk: Om du ikke er fornøyd med det du har malt så er det bare å male over!
Det finnes mange billige lerret i forskjellige størrelser. Disse lerretene er perfekt dersom du ønsker å øve deg.
Ulempen med billige lerret er at de kan vri seg, særlig lerret i store størrelser. Dette er litt dumt om du har malt et nydelig bilde som du ønsker å henge opp, så ser du at lerretet har vridd seg. Igjen, husk at du kan male over bildet om du ikke er fornøyd første gangen, så det kan være en god ide å investere litt mer i et godt lerret!
Om du ønsker å gå opp et hakk i kvaliteten på lerretene dine, anbefaler vi Museo-serien. Disse lerretene er av en høy kvalitet og er en favoritt blant både nybegynnere og kunstnere.
Lerret er vanskelig å sende i posten, fordi de lett kan bli ødelagt. Derfor blir de fleste av våre lerret kun solgt i hele pakker når du bestiller på nett.
I våre butikker derimot finner du et stort utvalg lerret som vi selger i det antall du ønsker.
Alternativ til lerret
Akrylmaling kan man male på alle slags mulige overflater, så lenge de er porøs. Det finnes egne papir som er spesielt laget for å male på med akryl, som kan være et fint alternativ for de som ønsker å øve seg. Du kan også male på maleplater. Akrylmaling kan også bli brukt på blant annet stener, papp, tre og metall! Man kan også lage sine egne lerret!
Male på lerret med barn
Du kan fint male på lerret sammen med barna! Men husk på at det fort kan bli litt grisete og at akrylmaling er vannfast, så dekk til alle overflater og klær som kan bli tilgrist.
For de aller yngste barna, vil vi anbefale å bruke Praxis skolefarge. Denne malingen passer til lerret, er giftfri og sikker for barn å bruke, samtidig som den er lett å vaske av små barnefingre og klær.
Hvilke maleteknikker bør jeg kunne?
Det er veldig lite «regler» når man maler med akrylmaling, men det finnes veldig mange teknikker som er spennende å prøve.
Skisse på lerret
Før du maler kan du tegne en skisse på lerretet. Ofte bruker man da en veldig myk blyant eller en kullstift. Det kan være lurt å forsiktig tørke av overflødig bly og kull før du maler, slik at den ikke blander seg med fargene. Dette kan du gjøre med knetgummi, som er et slags veldig mykt viskelær, nesten som tyggis.
Få malingen til å tørke saktere
Du kan bruke Slow Drying Medium eller Retarder for å få malingen til å tørke saktere. Dette gjør at du har lengre arbeidstid på fargene før de tørker. Dette mediet kan være veldig fint å bruke om du ønsker å blande fargene mer sammen på lerretet og få mykere overganger mellom farger, for eksempel dersom du maler et portrett og ønsker en gradvis overgang mellom lys og skygge.
Lag struktur i bildet ditt
Bruk medier til å lage spennende strukturer i bildet ditt! Det finnes ulike medier som kan gjøre malingen tykkere eller som lager spesielle teksturer i bildet.
Det finnes for eksempel et medium som heter Gel Medium. Dette mediet gjør at malingen blir tykkere og du kan bygge opp malingen til å lage en 3D-struktur i bildet. Gel Mediene kommer i tre grader av tykkelse: Gel Medium som har lik viskositet som akrylmalingen, Heavy Gel som øker viskositeten en del, og til slutt Extra Heavy Gel som øker viskositeten betraktelig.
Alle disse mediene kommer i både gloss og matt.
Det finnes også medier som gir andre strukturer. Pumice Medium gir en struktur som småstein mens Pearl Medium gir en struktur som små glasskuler. Her er det bare å prøve forskjellige medier og se hvordan du kan bygge opp kunstverket ditt til å bli et unikt 3D-bilde!
Pouring
Pouring er en teknikk som har vært veldig populær de siste årene. For å få til denne teknikken, blander du malingen med et medium som gjør at malingen blir veldig flytende og deretter heller du rett og slett malingen over et lerret og lar fargene renne utover. Resultatet blir et stilig og unikt kunstverk. Se fremgangsmåte her
Mixed media
Mixed media er et begrep som beskriver kunstverk som er skapt ved å kombinere flere teknikker og medier. Du kan for eksempel bruke kullstifter, pastellkritt, oljepasteller, Posca-tusjer, decoupage-lim, akryl-blekk eller spraymaling i kombinasjon med akrylmalingen for å skape et spennende Mixed Media bilde.
Lasering
Lasering eller «glazing» er en teknikk hvor man gjør akrylmalingen veldig tyntflytende og transparent ved å blande maling i et glazing-medium. Denne teknikken blir oftest brukt i det siste laget av malingen for å la maleriet under skinne gjennom. Teknikken gir en nydelig, glass-lignende effekt på kunstverket, hvor fargene under skinner gjennom.
Fernissering av bilder
Ferniss eller «varnish» er en beskyttende spray eller lakk som man kan legge over bildet når man er ferdig med å male. Dette beskytter bildet fra støv og smuss og gjør at bildet holder seg pent enda lengre. Siden akrylmaling blir hardt og vannfast når det tørker, så trenger man strengt talt ikke å fernissere bildet, men det kan være fint å bruke en ferniss til å gjøre bildet ekstra blankt, eller gi det litt ekstra beskyttelse mot støv, fett og forurensing.
Slik får du vekk akrylmaling fra klær
Det er ikke lett å få vekk tørket akrylmaling fra klær. Det beste å gjøre for å unngå dette problemet er å ha på seg et maleforkle eller gå med klær som du ikke er redd for at får litt flekker.
Om uhellet uansett skulle skje, så er det noen triks man kan prøve:
1. Om malingen fremdeles er våt, skyll plagget godt med vann. Siden akrylmaling er vannløselig, vil du forhåpentligvis få vekk malingen på denne måten.
2. Skrap forsiktig vekk tørket maling med en fingernegl, kniv eller en skje. Pass på at du ikke lager hull i plagget.
3. Prøv å skrubbe vekk flekken med vaskemiddel. Bruk en generøs mengde med vaskemiddel og la det trekke inn i plagget før du skrubber. Vær forsiktig så du ikke får hull i plagget.
4. Vask plagget som du pleier i maskin. Noen ganger er det bare en vask eller to som skal til for å få vekk akrylmalingen.
Publisert av