Kull – en tegneteknikk med lang historie
Kull – en av de eldste tegneteknikkene, hvis berømmelse har vedvart i mange århundrer. Og det er ikke så rart, for til tross for at denne tegneteknikken hovedsakelig brukes til studietegninger og til å lage skisser, ser tegninger som er laget av kull veldig profesjonelle ut, fordi kullstreken kan viskes ut og endres umiddelbart. Resultatet er da en dynamisk tegning i svart og hvitt.
Forgjengerne til dagens kull var bare forkullede trepinner, som ble brukt til å skape kunst. De dateres tilbake til forhistorisk tid, da folk brukte dem til å tegne dyr i huler.
Denne teknikken har alltid funnet noe anvendelse i alle stilarter av kunst. For eksempel brukte Leonardo da Vinci den til å lage skisser til oljemaleriene sine; Edgar Degas for å fange berømte skisser av ballerinaer, og symbolisten Odilon Redon brukte den også. I dag er det kanskje ikke lenger en person i kunstkulturen som aldri har sett, hørt eller prøvd denne typen tegninger.
Den største fordelen med å tegne med kull er det faktum at du hele tiden kan korrigere bildet, noe som er ideelt for å tegne stilleben eller menneskeskikkelser. Et annet pluss av denne tegneteknikken er muligheten for skyggelegging. Tegning med kull virker mer dynamisk og avslappet enn for eksempel med blyant, og til og med noen små feil fra en begynnende kunstner kan skjules i prosessen.
Forskjellige typer kull
Det finnes to typer kull – naturlig, som er laget av tre, og kunstig trekull som er laget av aske og presset i en form.
I tillegg finnes det også kull i blyantform.
Når du først starter med kull kan det være lurt å bruke en naturlig kullstift. Denne kan du knekke slik at den blir den lengden du føler er best for deg.
Knetgummi
Du kan også «viske» vekk kull, men ikke med et vanlig viskelær. Med kull bruker man knetgummi, som kan se og føles ut som en grå blokk med tyggegummi. I stedet for å vise ut tegningen, bruker man knetgummi til å plukke opp kull eller pastell fra arket. Du kan forme knetgummien slik at du kan fjerne så store eller små områder av tegningen som du selv ønsker.
Fiksativ
Når du er ferdig med tegningen er det viktig at du forsegler det, slik at ikke kullet blir gnidd utover og ødelegger kunsten din. Kull kan nemlig lett smitte av om du kommer borti det før du har forseglet det.
For å fiksere kulltegninger bruker man et fiksativ. Det vanligste er å spraye denne på. Hold sprayboksen ca 30cm unna tegningen når du sprayer. Ikke spray for mye på! Det er bedre om du sprayer flere, tynne lag, enn at kunstverket ditt blir ødelagt. La tegningen tørke fullstendig før du tar på bildet, minst 30 min!
Du kan tegne oppå kunstverket etter fernissering. Dette gjør at du kan bygge opp tegningen i flere lag og for eksempel lage veldig konsentrerte, mørke områder.
Publisert av