Når man jobber med akvarellmaling er det viktig å ha et papir som passer til ditt formål. Å bruke et skikkelig akvarellpapir er nesten mer viktig enn å ha en god maling, fordi da slipper man problemer med å få fargene til å flyte utover eller papir som krøller seg eller blir ødelagt om du bruker mye vann. Men hvilket papir skal man velge? Det finnes mange typer akvarellpapir. Her forklarer vi forskjellen mellom papirene, slik at det blir lettere for deg å ta valget!
Nysgjerrig på akvarellmaling? Her er alt du trenger å vite for å komme i gang!
Hva er akvarellpapir?
Akvarellpapir er et papir som er spesielt preparert til å brukes sammen med akvarellmaling og vann. Papiret holder bedre på vann uten å blø gjennom og gir en jevnere farge-gjengivelse.
Akvarellpapir er preparert med noe som kalles «size» eller «sizing», som gjør at papiret absorberer akkurat den rette mengden med vann som er ideell for akvarellmaling og gjør at fargene ikke trekker for langt inn i papiret.
Om du lurer på hva som gjør akvarellpapir så spesielt, så kan du prøve å male med akvarell på et vanlig kopipapir. Da vil du se at fargen ikke flyter utover skikkelig, fargene blir blasse og papiret krøller seg eller blir ødelagt av bare en liten mengde vann.
Tips! Prøv å ta minst mulig på akvarellpapiret før du maler på det. Naturlig fett på fingrene kan etterlate merker på papiret hvor malingen ikke vil sitte like godt.
Kan brukes til mer enn akvarellmaling
Selv om disse papirene er laget for akvarell, så betyr det ikke at du ikke også kan bruke det til andre teknikker. Alle papirene kan også brukes til maling med tusj, akryl og tempera, eller til tegning med pastell, grafitt, kritt og kull. Papirene med lite struktur, som for eksempel varmpresset (HP)-papir, passer også ypperlig til tegning med gråblyant, fargeblyant, akvarellfargeblyant og tusjer (for eksempel Koi-tusjer eller Ecoline akvarell-tusjer).
Alle papirene kan brukes som trykkpapir. Ved enkelte trykke-teknikker kan det være nødvendig å legge papiret i bløt for å gjøre det mykere.
Akvarellpapir laget av bomull
Mye av akvarellpapir er laget delvis eller helt av bomull. De aller beste papirene er laget av 100% bomull fordi bomull er et sterkere materiale, som tåler mer vann og absorberer akvarellmalingen bedre. Du kan jobbe mye mer med et akvarellpapir som er laget av bomull enn et papir som er laget av cellulose. Fabriano Artistico EQ er et akvarellpapir laget av 100% bomull, og dette papiret er en favoritt hos oss, da overflaten tåler røff behandling, mye vann og er vegansk!
Ulempen med papir som er laget i 100% bomull er at de er dyrere og da er det ofte lett for nybegynnere å få en mental sperre for å male på papiret på grunn av prisen. Da kan det være greit å starte med et papir som har 25% bomull eller 50% bomull. Til og med papir som er laget for akvarell, men som ikke inneholder bomull kan være bedre enn å bruke et tynt skisse- eller kopipapir. Bare husk på at dersom du ser at papiret bølger seg mye eller blir ødelagt, så kan det være lurt å investere i et bedre papir.
Papirvekt
Tykkelsen på papir blir målt i gram per kvadratmeter, oftest oppgitt i gram eller med forkortelsen GSM (grams per square meter). Akvarellpapir kommer i mange forskjellige tykkelser, som 200 gram, 300 gram og til og med 640 gram! Vi ser at den foretrukne tykkelsen på akvarellpapir ofte er 300 gram, siden dette papiret er tykt nok til at du kan bruke mye vann uten at papiret bølger seg.
Formater – Blokker, løst papir og rull
Akvarellpapir kommer i både blokker, løse papirer, i bøker og på rull. Det mest vanlige er å kjøpe papir i blokk. Da har du mer papir liggende klart til neste gang kreativiteten strømmer over deg!
Blokker
Akvarell-blokker er vanligvis limt på fire sider, bortsett fra en glipe i det ene hjørnet. Dette er fordi man skal kunne male direkte i blokken, uten å være redd for at papiret bølger seg mye. Løsne papiret forsiktig fra blokken. Du kan eventuelt bruke noe skarpt for å løsne arkene, men vær forsiktig så du ikke kutter i papiret (eller i fingre!).
Mange akvarellblokker blir laget etter lengdemålene tommer (inches). Dette gjør at målene på blokkene ofte er litt uvanlige. Om du ønsker et papir i et mer vanlig mål, kan det være at du må frem med saksen. Men husk at man også ofte rammer inn kunstverk malt med akvarell, og da kan størrelsen gjerne passe dersom du bruker en passepartout. Ofte bruker man også maskeringstape rundt kantene på kunstverket. Det kan være lurt å tenke på dette før du kjøper papiret.
Løse ark
Løse ark kommer gjerne i litt større størrelser enn papiret som kommer i blokk og passer perfekt dersom du ønsker å male noe stort, eller om du vil prøve litt forskjellige strukturer.
OBS! På nett selger vi kun løse akvarellpapirene i pakker med 10 ark, fordi det gir tryggere transport med mindre risiko for skade på arkene når vi sender de til deg i posten. I våre butikker kan du kjøpe ett og ett ark.
Akvarell-bøker
Bøker for akvarellmaling passer perfekt til når du vil male på farten eller ta med deg akvarellmalingen ut!
Moleskine sine flotte akvarellbøker er laget av 25% bomull, er 200 gram og kommer i flere forskjellige størrelser. Akvarellbøkene fra Fabriano er laget av 25% bomull, er 300 gram og kommer med både spiral og som innbundet bok.
Papirets farge
Akvarellpapir kommer ofte i to farger: Ekstra hvitt eller tradisjonell hvit. Tradisjonell hvit er mer kremfarget og skaper en mindre hard kontrast mellom fargen på papiret og malingen. Som navnet tilsier, blir papiret «traditional white» ofte brukt til mer tradisjonelle kunstverk.
Her er det fritt frem! Velg det papiret du syntes passer best med din stil!
Struktur
Akvarellpapir kan man få i mange forskjellige strukturer. Disse blir ofte oppgitt på papiret på engelsk eller italiensk. Det er ingen regler som sier at du bør bruke en bestemt struktur til en bestemt teknikk. Men husk at kunstverkene dine kan se veldig forskjellig ut utfra hvilken struktur det er på papiret. Du kan prøve deg frem for å se hvilken struktur du foretrekker for dine kunstverk.
Varmpresset papir – et glatt papir uten struktur
Engelsk: Hot Pressed (HP)
Italiensk: Grana Satina (GS)
Varmpresset papir er det akvarellpapiret med minst struktur. Dette papiret passer perfekt til deg som jobber med detaljer eller som liker å bruke rette linjer. Er mindre absorberende enn de andre, mer strukturerte papirene. Passer også perfekt om du vil bruke fineliner på kunstverket ditt. Dette papiret passer også perfekt til tegning, blekk, gouache og trykk.
Kaldpresset papir – papir med struktur
Engelsk: Cold Pressed (CP/NOT)
Italiensk: Grana Fina (GF)
Kaldpresset papir med noe struktur. Denne strukturen er mange akvarellkunstnere sin favoritt. Passer også perfekt til pasteller på grunn av strukturen i papiret. Kan også brukes til tegning med kull, pasteller, blekk, gouache og trykk.
Ru – Papir med mye struktur
Engelsk: Rough (R)
Italiensk: Grana Grossa (GG)
Et ru papir med mye struktur med mye sugeevne som gir en unik effekt. Pigmentene legger seg i gropene på papiret og skaper en grov effekt perfekt til for eksempel landskapsmalerier.
Norsk | Engelsk | Italiensk |
Varmpresset (glatt struktur) | Hot Pressed (HP) | Hot Pressed (HP) |
Mykpresset (lett struktur) | Soft Pressed (SP) | Grano Suave |
Kaldpresset (struktur) | Cold Pressed (CP/NOT) | Grana Fina (GF) |
Ru | Rough (R) | Grana Grossa (GG) |
Ekstra ru | Extra Rough/Cloudy grain | Torchon |
Publisert av