Publisert av
Silketrykk er en trykketeknikk som kan brukes til å lage flotte grafiske trykk på papir, stoff o.l. Navnet stammer fra selve trykkmetoden som i prinsippet går ut på at fargen presses gjennom en silkeduk. Partier som ikke skal farges dekkes til med sjablong, en film eller emulsjon.
Hvordan lager man silketrykk?
Til silketrykk bruker man er silkeduk som er spent opp på en ramme. Du kan lage motivet ditt direkte på rammen, bruke en sjablong eller fotoemulsjon. Trykkpapiret legges under rammen med motivet du vil lage.
Trykkfargen legges langs innsiden av den ene rammekanten og dras over duken med en rakle eller rakel. Da presses trykkfargen gjennom dukens åpne partier og skaper motivet, mens de tette partiene forblir ufarget.
Tips! Hvis du vil trykke i flere farger trenger du én ramme til hver farge.
Hvilken teknikk skal jeg prøve først?
Silketrykking kan både være enkelt og komplisert utfra hvilken metode du velger. Første gangen du lager et silketrykk kan det være lurt å velge papirstensil-teknikken, siden denne krever minst ekstrautstyr og gir et tøft resultat!
Ikke helt denne trykketeknikken du kunne tenke deg å prøve? Les vår oversikt over trykketeknikker her.
Tre metoder for å lage silketrykk
Det finnes tre primære metoder å skape et silketrykk, hvor hver metode har sine fordeler og begrensninger.
Før du starter, er det lurt å lese seg godt opp på metodene og se hvilken metode som passer best for det kunstverket du ønsker å skape.
Dersom du ønsker å lære enda mer, kan du laste ned denne gratis PDFen.
Papirstensil
Passer best til kjappe, grafiske trykk og er perfekt til deg som ikke har laget silketrykk før og har lyst til å prøve deg frem med teknikken.
I tillegg til silkeramme, farge og rakel, trenger du:
- En skalpell-kniv
- Papir til å skjære ut sjablongen
- Eventuelt sjablongplast om du ønsker å lage flere trykk
Med denne teknikken bruker man et tynt papir til å kutte ut en stensil. Du kan også bruke sjablongplast dersom du ønsker å lage flere trykk. Tegn det mønsteret du ønsker på papiret og kutt det ut med en skalpell-kniv. Husk at alle formene i stensilen må henge sammen.
Etter at du har kuttet ut motivet ditt, legger du det over det du skal trykke på. Deretter plasserer du silkerammen over stensilen. Legg fargen i en stripe øverst på rammen og bruk raklen til å dra malingen ned. Prøv å holde et jevnt trykk. Fjern silkerammen og stensilen fra det du printer på og la malingen tørke godt. Husk å vaske av silkerammen så fort som mulig, slik at ikke malingen tørker på rammen.
Du kan lese mer om denne metoden i denne gratis PDFen
Maskeringsmetoden – Drawing Fluid og Screen Filler
Denne teknikken er best for håndmalte bilder og gir mer detaljer uten at du må ta i bruk en UV-lampe. Du kan også kombinere denne metoden med stensilmetoden.
I tillegg til silkeramme, farge og rakel, trenger du:
- Speedball Drawing Fluid
- En pensel
- Speedball Screen filler
- En ekstra rakel til å fordele Speedball Screen Filler
Med denne teknikken maler du kunstverket ditt direkte på silken. Du kan skisse på silkerammen med en myk blyant, men vær veldig forsiktig så du ikke stikker hull eller skraper opp silken.
Bruk penselen til å male på motivet med Speedball Drawing fluid. La motivet tørke fullstendig.
Det neste du gjør er å bruke Speedball Screen filler. Denne skal du bruke på alle områdene du ikke ønsker farge. Bruk rakel til å fordele Screen Filler jevnt over silken, inkludert over der du har tegnet. Når dette laget er helt tørt, vasker du av området du tegnet på med Drawing Fluid. La rammen tørke helt før du går videre. Silkerammen er nå klar til bruk.
Du kan lese mer om denne metoden i denne gratis PDFen
Fotoemulsjon
Denne metoden passer til å lage stensiler av svart/hvitt fotografier.
I tillegg til silkeramme, farge og rakel, trenger du:
- Speedball Photo Emulsion
- Diazo Sensitizer
- En rørepinne
- Motivet ditt skrevet ut på transparent papir
- En sterk lyspære til å belyse motivet ditt
- Svart papir eller tekstil
- Glass eller plexiglass (Tips! Du kan bruke glasset i en gammel ramme. Men pass på at det ikke er uv-beskyttet glass, da vil ikke lyset gå gjennom platen!)
Fotoemulsjon er en lyssensitiv masse som lager en sperre i silkeduken slik at farge ikke går gjennom duken hvor man har hatt på emulsjonen. Først dekker du silkerammen med Speedball Photo Emulsion på både forsiden og baksiden av silkerammen. Når denne emulsjonen tørker, blir den lyssensitiv. Derfor er det viktig at du oppbevarer rammen i et lystett rom, for eksempel i et skap, en skuff eller under lystett tekstil. Når emulsjonen har tørket, kan du eksponere motivet ditt. Dette gjør du ved å plassere det transparente arket over silkerammen. Legg over glass eller plexiglass for at arket skal ligge fint på plass. Deretter bruker du en lampe til å belyse motivet. Etter belysning og vask vil de svarte partiene i motivet forsvinne, slik at du kan presse fargen gjennom silkeduken.
Du kan lese mer om denne metoden i denne gratis PDFen
Farge til silketrykk
Speedball Fabric Screen ink
- Trykkfarge til silketrykk på stoff.
- Kunsterens beste alternativ til stofftrykkfarge med levende farger, god dekkevne, myk konsistens og
enkel rengjøring. - Kan brukes på mange typer stoff, papir og kartong.
- Blir vaskeekte etter varmefiksering.
- Løsemiddelfri og luktfri.
Speedball Acryl Screen ink
- Profesjonell silketrykksfarge på akrylbasis.
- Enestående «arbeidstid» som gir god tid til trykkeprosessen.
- Perfekt til trykk på papir, kartong og tre.
- Meget fargesterk og Løsemiddelfri.